2023 Asgari Ücret Ne Olacak?

​Eylül ayında yıllık bazda %83,45 olan enflasyon verileri Asgari ücretin Ekim 2022 döneminde de %3,54 artış göstererek yıllık bazda %85,51 seviyesine ulaştı. Ülke tarihinin en büyük enflasyon rakamlarından birine ulaşan seviyelerde, en çok merak edilen sorulardan birisi de elbette 2023 asgari ücret ne kadar olacağı konusudur.  2015 yılından bu yana ilk kez bir yıl içerisinde iki kez zam yapılmak zorunda kalınan asgari ücret 31 Aralık 2021 tarihine kadar 2.825,90 TL olan net asgari ücret 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren net 4.253,40 TL olarak ödenmekte iken 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere ise 5500,35 TL’ye yükseltilerek bir yıl içerisinde yaklaşık %95 oranında zam görmüştü.

​Elbette vatandaşın aldığı asgari ücret zammı, enflasyon ve kira artışları karşısında ezilirken, daha şimdiden 2023 asgari ücret ne kadar olacak soruları yükselmeye başladı. Kimilerine göre suni zam yapılırken, kimileri ise zamların doğal olduğunu belirtmektedir. Her halükarda vatandaşın asgari ücretle geçinmesi her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Milyonlarca asgari ücretli çalışan, 2023 yılı asgari ücret açıklanması için gün saymaya başladı bile.

2023 Asgari Ücret Ne Zaman Belli Olacak?

​Her yıl Aralık ayının son haftası toplanan Asgari Ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen asgari ücret 2023 için biraz daha erken toplanabileceği haberleri yayılmaktadır. Her geçen gün artan enflasyon rakamları karşısında tek çareyi zam haberinde bekleyen vatandaş, asgari ücretin bir an önce belli olmasını istiyor. Aralık ayının sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İşveren temsilcilerinin bir araya gelmesiyle kurulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu henüz somut bir faaliyet ya da toplantı gerçekleştirmezken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretle ilgili çalışmaların başladığını ve halen devam ettiğini açıklamıştı.

Asgari Ücret 20 Bin TL Olacak Mı?

​Enfaslyon verilerinin %85 seviyesinde seyrettiği ve önümüzdeki 2 ay içerisinde %95 seviyesine yaklaşacağının ön görüldüğü piyasalarda, asgari ücret 20 Bin TL olacak söylentileri dolaşmaya başlamıştı. Bununla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir artışı gönülden istediklerini, ancak işverenlerin bu miktarı ödemeyeceğini belirterek basında çıkan haberleri yalanlamıştı.

2023 Asgari Ücret Ne Kadar Olur?

​En son temmuz ayında %30 oranında bir artışla 4253 TL’den 5500 TL’ye yükseltilen asgari ücret hakkında 2023 yılı beklentileri şimdiden şekillenmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati yaptığı açıklamada asgari ücretin enflasyonun üzerinde olacağını belirtmesi, vatandaşın yüzünü güldürürken, enflasyon rakamlarının yılın bitimine iki ay kala %85’e ulaşması ise büyük şok uyandırmıştı. Kalan aylardaki artışla birlikte yıl sonunda enflasyonun %95 seviyesine ulaşması bekleniyor. Buna göre yapılan 2023 asgari ücret tahminleri ise 9500 TL ve 10.000 TL arasında bir beklenti oluşturmuştur.

​2023 Asgari ücret beklentilerinin ne ölçüde karşılanacağı elbette öncelikle yılın kalan 2 ayında TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon verilerine göre şekillenecektir. Ayrıca asgari ücret ne zaman belli olur başlığında belirtildiği gibi, Aralık ayının son haftasında yapılacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında belirlenecek. Peki, asgari ücret tespit komisyonu kimlerden oluşur? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başkanlığında, TÜİK temsilcisi, Hazine Müsteşarlığı Temsilcisi ve Kalkınma Bakanlığı Temsilcilerinin yanı sıra işveren temsilcileri ile işçi sendikaları temsilcilerinin katılımıyla toplam 15 üyenin katılımı ile asgari ücret tespit komisyonu her yıl Aralık ayı bitmeden toplanmak ve gelecek olan yıl için asgari ücret düzeyine karar vermek zorundadır. Buna göre 2023 yılı asgari ücret beklentileri açıklanmışken, resmi açıklama şimdiden dört gözle beklenmektedir.