Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), depremden etkilenen iller için yeni düzenleme yayımladı. Merkez üstü Kahramanmaraş merkezli depremde 10 il olumsuz olarak etkilendi. Bu illerde yaşayan 12 milyondan fazla kişi depremden etkilenerek zorlu bir yaşam mücadelesine girdi.

Milyonlarca kişiyi etkileyen gerek devlet kurumları gerekse vatandaşa ait binalarda yıkıcı etki oluşturan deprem aynı zamanda ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremin yıkıcı etkisini biraz olsun azaltmak amacı ile kurumlardan ardı ardına yeni düzenlemeler geliyor.

TCMB 10 ilde yaşam mücadelesi veren kişiler için bir dizi kararlar aldı. Deprem bölgesinde bulunan kişilerin vadesi gelmiş borçlarını ötelenmesini gerçekleştirdi. Söz konusu olan kredilerin aynı süre içinde harcama mukabili belge zorunluluğunu kaldırdı.

Kredi Ödemelerinde Ötelemeye Gidildi!

Deprem sonrası olumsuzları azalmak amacı ile menkul kıymet ve zorunlu karşılıklara ilişkin de bankalara bilgilendirme yapıldı. Alınan karar kapsamında bankalar 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren deprem bölgesinde bulunan kişilerin vadesi gelmiş olan ya da vadesi gelecek olan kredi ödemelerinde öteleme yaptı.

Merkez Bankası tarafından bankalara iletilen yazıda,  Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde bulunan KOBİ’ler için kullandırılan ya da kullandırılacak olan tüm kredi harcamaları karşılığında belge uygulamasını kaldırdığını bildirdi.

Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ de bu kapsamda bölge ekonomisi için, depremin vermiş olduğu olumsuzları gidermek adına banka müşterilerine talep etmeleri halinde vadesi gelmiş olan borçlarını 8 Şubat tarihi itibari ile 6 ay sonraya ötelediklerini bildirdi.

Merkez Bankası’ndan Kredi Ve Bağış Kararı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, deprem bölgesindeki illerde bulun firmaların reeskont krediler ile YTAK geri ödemelerine ait vadelerde uzatmak kararı aldı. Bunun yanı sıra yardım kuruluşlarına yapılan bağış ve yardımlar için transfer üzerini de kaldırmış oldu.

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, deprem bölgesinde yer alan firmaların reeskont kredileri ile Yatırım Taahhütlü Avans Kredisine ait geri ödemelerinde vade uzatılmasında depremin yaşandığı illerde ( (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) faaliyet gösteren firmalar için 6 Şubat tarihinden itibaren 30 Nisan 2023 günü de dâhil olmak üzere, döviz kazandırıcı hizmetlere ilişkin reeskont krediler, yatırım taahhütlü avans kredilerine ait geri ödemelerde 6 ay boyunca faizsiz bir şekilde vade uzatımı ön görüldü.

6 Şubat 2023 günü de dâhil olmak üzere, bu tarihten önce kullanılmış olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlere ilişkin reeskont kredilerine 180 gün ilave ihracat ve döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü kapatma süresi verildi. Bu işlemler ile ilgili geri ödemelerde vadeler uzatılmış oldu. Bunun yanı sıra, yardım yapılan kuruluşlara yapılan bağışlardan transfer ücretinin de alınmaması kararı alındı.