Üretici çiftçilerimize ve girişimci vatandaşlarımıza yönelik tarımsal destekler kapsamında, sera kurmak için devlet desteği ve teşvikler verilmektedir. TKDK, KOSGEB ve Ziraat Bankası üzerinden farklı içeriklerde sera kredileri alarak örtü altı yetiştiricilik olarak adlandırılan Sera kurma çalışmaları yapılabilmektedir.

 

Sera Kurmak İçin Neler Yapılmalıdır?

 

Sera kurmak ve destek almak istiyorsanız, öncelikle nelere dikkat etmek gerekir ve neler yapılmalıdır  konuları önem kazanmaktadır. Bu soruların cevaplarını netleştirdikten sonra artık destek için başvuru aşamasına geçebilirsiniz. Sera kurmak için dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

 

  • Seranın nereye kurulacağına ve ne ekilip nelerin yetiştirileceğine karar verilmelidir.
  • Bu ürünlerin maliyet hesabı yapılmalı ne kazandırır ve ne maliyeti olur bilinmelidir.
  • Bu işi ilk kez yapıyor iseniz, az sayıda ürünle işe başlamak daha sağlıklı olacaktır. Çünkü her bitkinin, ürünün ekim ve hasat zamanları, bitki işleyiş süreçleri farklı olabilmektedir.
  • Ürün sulama, gübreleme ve diğer detay ihtiyaçlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
  • Tohum ekme konusunda bilgi sahibi olmak gerekir.
  • Aşılama, püskürtme ve sisleme yöntemlerini iyi bilmek gerekir.
  • Ürünlerinizle ilgili olarak pazar bilgisine sahip olmak gerekir. Pazar araştırması, pazarlama yöntemleri, doğru pazar ortamını bulma, paketleme, faturalandırma ve teslim konularında bilgi sahibi olmak gerekir.

 

Sera Kurmak İçin Destekler Nelerdir?

 

Sera kurmak için destek ve teşvikler farklı şekillerde verilmektedir. Bu desteklerin başlıcaları; KOSGEB, TKDK, KKYDP ve bankalar desteğidir.

 

KOSGEB: NACE kodu olanlara verilmekte olan düşük faizli kredilerdir. Sıfırdan sera kuracaklara KOSGEB destek vermez. Şartları yerine getiren seracılıkla uğraşan çiftçilere 50.000 TL – 100.000 TL aralığında, seracılıkla uğraşan girişimcilere ise 100.000 TL’ye kadar kredi verilmektedir.

 

TKDK: Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir kuruluştur. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu demektir. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ortak finansmanı olan IPARD programı ile desteklenir. Başvurular kabul edildiğinde geri ödemesiz HİBE şeklinde destek verilmektedir. Ancak sadece belli illerde verilmektedir.

 

KKYDP: TKDK’nın olmadığı illerde ise Tarım ve Orman Bakanlığı KKYDP programı ile destek sağlamaktadır.

 

Banka Desteği: Bankalar arasında Ziraat Bankası ve Finansbank farklı faiz oranlarında krediler vermektedir.

 

Görüldüğü üzere, sera kurmak için devlet desteği ve teşvikler farklı kurum ve kuruluşlar üzerinden aktif olarak verilmektedir. Yeterki doğru planlama ile şartları yerine getirerek başvuruyu yapın ve süreci takip edin.