Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankalara göndermiş olduğu yazı ile kur korumalı mevduat ürünü için uygulanan politika faizini 3 puan üzerinde uygulama yapılmasına son verdiğini açıkladı. Dön dönemde gerileme yaşanan KKM hesaplarının tekrardan cazibe kazanması için bankaların mevduat faiz yarışlarının bu alana kayması hedefleniyor.

KKM hesaplarında şu an için bankalar tarafından yüzde 9 politika faizi uygulanıyor. Bu puanın üzerine 3 puan daha ilave edilerek oranın yüzde 12’lere çekilmesi ile faiz veriliyordu. Bu uygulama ile yüzde 30 u geçen TL mevduat faizine göre düşük bir seviyede olduğu görüldü. Son zamanlarda yatay giden dolar lira nedeni ile mudilerin gelirlerinde gerileme yaşanmıştı.

Bankacılık sektörü kaynaklarına göre KKM’de uygulanan faiz üst sınırının kalkması ile bankaların yüksek oranda faiz vermesi halinde KKM’nin tekrardan eski cazibesine kavuşacağına dikkat çekildi. Bu durumun borsa açısından alternatif bir ürün getirisinin artması olumsuz olarak değerlendireceği vurgusu yapıldı.

KKM’de faiz sınırının kalkması ile beraber sisteme girişler yeniden hızlanmış oldu. Koru korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarında 3 Şubat tarihi ile haftada 1 trilyondan fazla bir tutarda yüzde 48,9 oranında sağlanan artış ile 1 trilyon 455,7 milyar liraya yükselmiş oldu. Böylelikle KKM hesapları 6 Ocak haftasından beri 85,7 milyar artış yaşanmış oldu.

Kur Mevduat Hacmi Arttı!

Kur korumalı mevduat hacminde önceki hafta 48,9 milyar liralık bir artış gerçekleşti. Faizleri uygulanan tavanın kalkması ile girişlerde hızlanmış oldu. Son bir ay içinde sisteme yapılan girişlerin tutarı 85,7 milyar artış göstermiş oldu. Haftalık bültende yer alan bilgilere göre 3 Şubat tarihinde biten haftalık kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 407 liradan 1 trilyon 455,7 milyara çıkmış oldu.

6 Ocak tarihinde 1 trilyon 370 milyar liradan 85,7 milyar lira artış sağlanmış oldu. Merkez Bankası tarafından KKM hesaplarından faiz sınırının kaldırılması ve ihracatçılara sağlanan yüzde 40 oranındaki ihracat geliri sonrasında dövizlerini KKM yapması durumunda veriler teşvikle KKM deki artışların devam etmesi tahmin ediliyor.

Bankacılık sektöründe ortaya çıkan toplam mevduat 3 Şubat tarihli haftada 13,7 milyar lira artış sağlayarak 9 trilyon 479,8 milyar liraya çıkmış oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından haftalık olarak para ve banka istatistiklerine ait veriler yayımlandı. Bu veriler ışığında bankacılık sektöründe toplam mevduat 3 Şubat tarihi ile biten haftada 13 milyar 661 milyon 619 bin lira artış sağlayarak 9 trilyon 479 milyar 848 milyon 394 bin liraya yükselmiş oldu.

Aynı dönem itibari ile bankalarda TC cinsi mevduat ise yüzde 0,3 artışla 4 trilyon 973 milyar 42 milyon 750 bin liraya yükselirken, yabancı para (YP) cinsinden mevduat da ise yüzde 0,2 oranında azalma gerçekleşerek 4 trilyon 115 milyar 353 milyon 141 bin lira oldu. Bankalardaki toplam Yabanca Para mevduatı, geçen hafta ya göre 229 milyar 980 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu tutarın ise 195,5 milyar doları yurt içinde bulunan kişilerin hesaplarında toplandı.

Kredi Hacminde 75,38 Milyar Lira Yükselme Yaşandı

Kredi hacminde artış yaşandı. Bankacılık sektöründe ortaya çıkan kredi hacmi 75,38 milyar lira yükselmiş oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dan gelen verilerine göre, bankacılık sektöründe kredi hacmi 3 Şubat tarihi itibarıyla 75 milyar 380 milyon lira artmış oldu. Kredi hacmi 7 trilyon 801 milyar 294 milyon liradan 7 trilyon 876 milyar 674 milyon liraya yükseldi.