Avrupa borsaları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) politika faiz kararının ardından, küresel jeopolitik risklerdeki artışın etkisiyle günü düşüşle tamamladı. Bu durum, piyasalarda enflasyon ve faiz endişelerinin artmasına neden oldu. Ayrıca, Avrupa ülkelerinde koronavirüs salgınında yeni vakaların görülmesi ve kısıtlama önlemlerinin sıkılaştırılması da yatırımcıların risk iştahını azalttı.

Avrupa borsalarının performansını ölçen Stoxx Europe 600 endeksi, günü yüzde 0,84 değer kaybederek 429,58 puandan kapattı. Endekste yer alan sektörlerin çoğu ekside seyrederken, kimyevi madde üreticilerinin hisseleri yüzde 0,8 artarken, sağlık sektörü hisseleri ise yüzde 2,8 değer kaybetti. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,30 düşerek 14.687,41 puana geriledi. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,36 değer kaybederek 6.795,38 puana indi. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,80 gerileyerek 27.287,45 puana indi. Birleşik Krallık’ta ise FTSE 100 endeksi yüzde 0,86 azalarak 7.291,28 puana geriledi.

Avrupa borsalarının düşüşünde etkili olan ECB’nin faiz kararı ise beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. ECB, bankanın refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,75’te sabit bıraktığını açıkladı. ECB Başkanı Christine Lagarde ise basın toplantısında, enflasyonun geçici olarak yüksek seyredeceğini ancak orta vadede hedefe yaklaşacağını belirtti. Lagarde ayrıca, pandemi acil varlık alım programının (PEPP) Mart 2023’te sona ereceğini ve varlık alım programının (APP) da devam edeceğini ifade etti.

Avrupa borsalarında gelecek hafta ise Fed, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararlarının piyasaların odağında olacağı belirtiliyor. Fed’in kasım ayında varlık alım programını azaltmaya başlayabileceği beklentisi piyasalarda fiyatlanırken, BoE’nin de faiz artırımına gidebileceği spekülasyonları yapılıyor. BoJ’un ise mevcut politikasını sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca ABD’de tarım dışı istihdam, ADP özel sektör istihdamı, fabrika siparişleri gibi önemli makroekonomik veriler de piyasaların yönü üzerinde etkili olacak.